(0511) 76 00 15

FOI


Wat is FOI ?

FOI staat voor Functionele Osteopathie en Integratie en is een geheel nieuw behandelingsconcept in de manuele therapie. Het gaat ervan uit, dat het menselijk lichaam op het ontstaan van een probleem in het bewegingsapparaat, altijd in zijn totaliteit reageert. Het lichaam moet het probleem op andere niveaus compenseren.


De praktijkervaring van meer dan 120.000 behendelingen laat zien, dat deze compensatie zich over het hele lichaam verspreidt, maar wel altijd volgens een vastgesteld patroon. Daarom zijn deze compensatiemechanismen altijd makkelijk te herkennen.


De ervaring laat ook zien dat de systematiek waarin deze compensatiemechanismen zich bevinden, de allerhoogste prioriteit in de behandeling moet hebben, als we snel en langdurige resultaten willen bereiken.De lokale, op het pijngebied beperkte therapie is in de FIO  absoluut geen thema. De samenhangende systematiek wordt onderzocht en behandeld.


FOI in de praktijk

De FOI gaat ervan uit dat alle gewrichten in het menselijk lichaam met elkaar in verbinding staan. Als één gewricht niet optimaal functioneert, dan heeft dit op alle andere gewrichten invloed. Als het lichaam deze storingen niet meer kan compenseren, zullen zich ergens in het lichaam klachten ontwikkelen. De oorzaak van de pijn is echter altijd ergens anders te zoeken dan in de pijnlocatie. U doet het licht ook niet aan de lamp aan, maar met een schakelaar… Uw therapeut zoekt naar de schakelaar om uw pijn uit te schakelen.


Waar zit de schakelaar?

De schakelaar om de pijn uit te schakelen is nooit in de regio waar de pijn zich bevindt. Soms is hij zelfs ver weg van de pijnregio.


• Een tennisarm kan bijvoorbeeld ontstaan als één van beide knieën niet goed functioneert.

• Hoofdpijn ontstaat heel vaak als het bekken en verkeerde stand heeft.


In heel veel gevallen hebben we met meerdere schakelaars te maken. Deze staan echter ook weer met elkaar in verbinding en wel altijd volgens een bepaald systeem.Dit systeem is datgene wat we in de FIO  onderzoeken en behandelen.


Het onderzoek

Uw therapeut stelt u eerst enkele vragen. Hiermee krijgt hij meestal al een goed beeld over welke systemen bij u niet goed functioneren. Met het aansluitende onderzoek vindt hij de schakelaars die met elkaar in verbinding staan.


De behandeling

In eerste instantie zal uw therapeut met de behandeling van de wervelkolom beginnen. De wervelkolom is eigenlijk altijd de centrale as waarom alles draait. Daarom moet deze altijd als eerste worden behandeld. U moet zich er niet over verbazen dat de therapeut niet het pijngebied als eerste behandelt. Dat is dan ook de reden waarom u na een eerste behandeling miccshien nog geen verbetering merkt. Als de wervelkolom weer goed functioneert, zal de therapeut de pijnregio steeds meer benaderen.

Fysiotherapie de Trije Doarpen

Foarwei 116

9298 JP Kollumersweach

(0511) 76 00 15

info@fysiotherapiedetrijedoarpen.nl

Maatwerk, persoonlijke aandacht en doelgericht werken zijn bij ons de kernprincipes waar het om draait...